Presenter till din tonåring

 

När någon blir tonåring förändras mycket, inte bara utseendemässigt, känslomässigt och skolmässigt. Dessutom kan det vara så att personen i fråga har andra intressen och börjar gå sin egen väg. Vad köper man i present till sin tonåring egentligen?

skola ungaVad köper man till ett barn som börjar närma sig puberteten? Det hela beror lite på vad för typ av person det gäller givetvis, men lite mer personliga presenter uppskattas nog – som bildramar till bilder på vännerna, armband med berlocker där bästa vännens initial finns tillsammans med med ens egen eller kanske något med en gravyr som visar på vem saken tillhör. Sådant och mer därtill går det bland annat att hitta på https://www.presenter.se/personliga. Mer om tonåringar generellt och hur dessa fungerar kan man som vuxen läsa mer om på Vårdguiden 1177.

Böcker populärt att ge till ”tweens”

Till ett barn som som nästan har blivit tonåring kan dessutom böcker vara ett gott val, särskilt om personen gillar att läsa. Det som är aktuellt nu, likväl som under hela 1900-talet, är böcker som handlar om flykt för överlevnad. I Sveriges Radio går det att läsa om en författare som nu skrivit en barnbok om att vara en gömd flykting och om barn som hjälper flyktingar. Det är Kajsa Gordan som skrivit boken och inför författandet av den träffade hon flera flyktingar, gömda i kloster.

I Svenska Dagbladet kan man läsa vidare att barnlitteraturen alltid har ägnat sig åt att bearbeta sin samtid, även om det kanske länge endast handlade om sagor och fantasi. Men nu finns det flera böcker som i stället skildrar klasskillnader, flykt och tiggare – ämnen som kan vara svårt för vuxna att förklara och förmedla till barn. Tidigare har det snarare varit mer spöken, drakar, läskiga skurkar och äventyr och mindre klasskamp och krig. Det kanske är så att det finns ett uppdämt behov av att prata med barn om det svåra och om det samhälle vi lever i?