Lasse-Majas detektivbyrå

Även om namnet Lasse-Maja idag kanske framför allt förknippas med en historieberättare och tjuv i kvinnokläder så finns det också en annan Lasse-Maja, som blir allt mer populär för varje år som går. Det rör sig om Lasse-Majas detektivbyrå, som man kan läsa om i bokserien med samma namn, bildad av Maja och Lasse i den fiktiva staden Valleby.

Böckerna är skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Helena Willis. Den första boken, Diamantmysteriet, gavs ut 2002. Sedan dess har ytterligare 20 deckare givits ut, samt en kompisbok där barn kan fylla i uppgifter om sig själva.

Alla de skönlitterära böckerna har ungefär samma struktur. Antalet kapitel i varje bok är åtta eller nio. De två första kapitlen presenterar de medverkande personerna, och vilka motiv som kan finnas för det brott som har begåtts. Persongalleriet varierar ganska lite mellan böckerna, vilket gör att en läsare lätt kan känna igen sig. Sista kapitlet innehåller lösningen på mysteriet.

Lasse-Maja på TV och bio

År 2006 fick Lasse-Majas detektivbyrå äran att bli Sveriges Televisions julkalender. Flera kända skådespelare, som Johan Ulvesson, Johan Rheborg, Ann Petrén och Amy Diamond, medverkade i serien.

På julkalenderns 24 avsnitt hinner åtta mysterier lösas, alltså tre avsnitt per mysterium. De två detektiverna lyckas bland annat återbörda Sveriges guldreserv efter att den blivit stulen, avslöja en ficktjuv på en julmarknad och se till att världens två enda identiska diamanter, Rex och Rio, kommer tillbaka till sin rättmätiga ägare.

2008 gjordes även en film om detektivbyrån i Valleby, en film där ganska skrämmande saker verkar hända i den lilla staden, som fått sin beskärda del av spänning redan innan.