H.C. Andersen och bröderna Grimm

Att skriva en barnbok tycks verka lätt. Men det är faktiskt ett fåtal författare som lyckats gå hem hos ungar runt hela världen. De som lyckas med konststycket kan förbli kända i flera hundra år framöver.

3614972-portrait-of-focused-schoolgirls-reading-a-fairy-tale

Astrid Lindgren är en författare i världsklass, det har vi skrivit om tidigare. Hennes böcker har givits ut i stora delar av världen och Pippi, Emil och Madicken har alla gått rakt in i barnens hjärtan. Men det finns faktiskt en del andra barnboksförfattare som verkligen kommit att bli älskade och har betytt mycket för barn världen över.

H.C. Andersen skrev många klassiker

En författare som skrivit en rad olika kända sagor är dansken H.C. Andersen. Han har bland annat skrivit klassikerna Den lilla sjöjungfrun, John Blund, Tummelisa, Prinsessan på ärten och Kejsarens nya kläder. Under sin aktiva tid skrev Andersen så mycket som över 200 sagor. De flesta av hans sagor har kommit i otaliga nya versioner, både i bokform på film och i serieform.

Bröderna Grimm bjöd på brutala sagor

Några andra författare som skrivit en stor mängd sagor, är Bröderna Grimm. Faktum är det inte skrev sagorna själva från grunden, utan samlade in och bearbetade gamla folksagor. Bland annat står de bakom sagorna om Rapunzel, Rödluvan, Askungen och Snövit. I dag känner vi till dessa sagor som att vara riktigt trevliga och mysiga, men faktum är att när bröderna Grimm skrev dem från början, så var de väldigt magstarka och många undrade om de egentligen var skriva för barn. I Snövit till exempel för hennes mor ut henne i skogen för att mörda henne. Snövit får sedan sin hämnd genom att tvinga mamman att dansa till döds i glödande järnskor. I Askungen skär styvsystrarna av sig sina egna tår för att försöka få sina fötter att passa i glasskon. Läs mer.